Toimintamalli

Heikintalon toiminta perustuu kansainväliseen Fountain House-toimintamalliin.

Toiminta on kaikille avointa, maksutonta ja vapaaehtoista. 

Toiminta lisää tutkitusti osallisuutta, vuorovaikutusta, työelämäosallisuutta, voimavaroja sekä tukee toimintaan osallistujien arkea että yhteisöllisyyttä.

Heikintalon toiminta

1. Heikintalo kohtaamispaikkana

Toimintaan on helppo osallistua walk-in-periaatteella. Heikintalolla voi viettää aikaa, tutustua uusiin ihmisiin ja osallistua toiminnan suunnitteluun. 

2. Toiminnallinen työpainotteinen päivä

Toimintaan osallistujilla on mahdollisuus opetella muun muassa toimisto-, kanttiini-, keittiö-, kodinhoito-, siivous- ja puhtaanapitotöitä. Toimintaan pitempään osallistuneet henkilöt ja henkilöstö perehdyttävät sekä ohjaavat työtehtävissä. 

3. Ryhmätoiminta

Ryhmiä ovat muun muassa leivonta-, liikunta- ja luovaryhmä. Heikintalon toimintaan osallistujat ja työntekijät suunnittelevat ryhmätoiminnan yhdessä. 

4. Työvalmennus

Heikintalolla voi tehdä tavoitesuunnitelman, jonka avulla kartoitetaan työllistymis- ja opiskelumahdollisuuksia. Tavoitesuunnitelmaan kirjataan opinto- ja työhistoria, erityisosaaminen, elämäntilanne sekä mahdolliset rajoitukset että toiveet.

Heikintalolla on mahdollisuus suorittaa kahden kuukauden mittainen työvalmennusjakso. Työ-valmennusjakso räätälöidään yksilöllisesti. Työvalmennusjakso voi olla kanttiini-, keittiö, toimisto- tai siivoustyöpainotteinen.

5. Vapaa-ajan toiminta

Heikintalolla on maanantaisin ja keskiviikkoisin iltatoimintaa. Illanvietoissa tehdään yhdessä muun muassa pientä purtavaa, pelataan bingoa ja lautapelejä, lauletaan karaokea sekä paljon muuta toimintaan osallistujien toiveiden mukaan.

6. Yhteydenpito

Heikintalo pitää sovitusti yhteyttä toimintaan osallistujiin puhelinsoitoin, tekstiviestein ja WhatsAppilla.

7. Etä- ja verkkotoiminta

Heikintalolla on ajantasaiset kotisivut, Facebook ja chatti sekä käytämme Zoom-viestintäohjelmaa.

Kanttiini- ja keittiötöitä ovat esimerkiksi leivonta, lounaan valmistus, kassakoneen käyttö, ruokalistojen suunnittelu ja astiahuolto.

Siivous- ja puhtaanapitotöitä ovat päivittäinen ylläpito- ja viikkosiivous. 
Toimistotöitä ovat esimerkiksi kotisivujen ja Facebookin päivitys, Heikintalon esitteiden, lehden ja videoiden tekeminen sekä mainosmateriaalin tuottaminen. 

Kodinhoidollisia töitä ovat muun muassa pyykinpesu ja silitys.